De moderne backup

Je hoopt dat het nooit nodig is, maar er komt een moment waarop je gebruik zal gaan maken van je opgeslagen back-up. Dat kan een eenvoudige restore zijn van een verloren bestand, een beschadigde mailbox of corrupte database. De meeste back-up tools beschermen je hier goed tegen. Het wordt gecompliceerder als je systemen zijn gecompromitteerd door ransomware of andere genestelde virussen. Dan volstaat een eenvoudige restore niet meer, maar moet je terugvallen op een gedegen (disaster) recovery plan. De voortgang van je organisatie kan hier afhankelijk van zijn, wees daarop voorbereid.

Met een duidelijk plan en heldere verwachtingen rondom RPO (tot welk point-in-time kan ik terug; wat is mijn dataverlies als ik de laatste back-up terugzet) en RTO (hoeveel tijd kost het om de recovery uit te voeren), maak je al een goed begin. Maar denk ook goed na over de beveiliging van je back-ups. Steeds vaker komt het voor dat ook de (in het gunstige geval een encrypte) back-ups zelf ook worden encrypt. Dan ben je wel verzekerd tegen een datalek, maar je hebt niets aan de back-up zelf meer.

Databeveiliging is een hot item en niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We genereren meer en meer data waarvan een groot gedeelte ook nog eens bedrijfsgevoelig is. Het is dan ook essentieel om deze gegevens te beschermen en beveiligen tegen verlies door cybercrimininaliteit, technische storingen en menselijk handelen.

Helaas is er geen alles-in-één oplossing waarmee jouw organisatie tegen alle gevaren beschermd is. Een combinatie van verschillende maatregelen is benodigd om jouw organisatie veilig te houden. Naast juridische maatregelen (zoals de AVG) zijn er organisatorische en technische maateregelen nodig.
Daarnaast zullen er duidelijke afspraken/maatregelen gemaakt dienen te worden m.b.t. databeveiliging zoals bijvoorbeeld wachtwoorden beleid, updatebeleid, rechten structuren etc.

De combinatie van beveiliging en je back-up strategie is straks bepalend in het geval je slachtoffer wordt van ransomware. De 3-2-1 back-up strategie is tegenwoordig vervangen door de 3-2-1-1-0 methodiek, ingegeven door de strijd tegen ransomware:

Rick Vanover on Twitter: "I like disk to tape for that use persona - first stop a disk system then to tape. Has good performance and my 3-2-1 rule :)… https://t.co/cpp2qo7Rrh"

Meer informatie hierover vind je op de website van Veeam, bijvoorbeeld de whitepaper 2022 Data Protection Trends of  Modern Data Protection. Je kunt ook een Security Scan laten uitvoeren zodat de risico’s inzichtelijk worden. Neem hiervoor gerust contact met ons op om een dergelijke scan te bespreken, we hebben diverse mogelijkheden hiervoor.

 • Jouw bedrijfsgegevens veilig
 • Tegen Dataverlies en Ransomware
 • Ondersteuning voor alle workloads
 • Jouw omgeving beschermd

Veeam Backup en Replication

Onze specialiteit is organisaties helpen met het opzetten en implementeren van backup oplossingen. Samen met jou kijken we naar de best passende oplossing voor jouw omgeving. Het maakt hierbij niet uit of jullie omgeving fysiek, cloud, virtueel, Office 365 of combinatie hiervan is.

 1. Wil je VM’s back-uppen en herstellen?
  In dit geval is Veeam Backup en Replication de juiste oplossing.
 2. Wil je naast back-uppen ook kunnen monitoren, analyseren en rapporteren?
  – Heb je maximaal 50 VM’s? Dan is Veeam Backup Essentials de juiste oplossing.
  – Heb je meer dan 50 VM’s? Dan is Veeam Availability Suite de juiste oplossing.
 3. Wil je je data uit Office365 back-uppen, zoals mail, Teams, OneDrive of Sharepoint?
  – Dan kies je voor de meest gekozen oplossing: CloudBackup365. Daarmee wordt de volledige Office365 back-up voor je geregeld, tegen een vast bedrag per gebruiker per maand. CloudBackup365 is een volledig ontzorgde oplossing inclusief de Veeam Backup for Office 365 licentie, ongelimiteerde Cloud Storage, Veeam Backupservices, beheer én inclusief een Self Service Portal.
 4. Liever zelf alles regelen met Office365 back-up? Dan is de Veeam Backup for Office 365 licentie de juiste keuze.

 

Flexibel betalen

Afhankelijk van je gekozen oplossing, heb je de keuze uit betalen per maand, per jaar of meerjaars ineens. De mogelijkheden staan vermeld bij de betreffende producten.

Advies

Mocht het allemaal nog niet helemaal duidelijk zijn wat je nu nodig hebt, gebruik dan onze keuzehulp of neem contact met ons op via chat of telefoon.