Je hoopt dat het nooit nodig is, maar er komt een moment waarop je gebruik zal gaan maken van je opgeslagen back-up. Dat kan een eenvoudige restore zijn van een verloren bestand, een beschadigde mailbox of corrupte database. De meeste back-up tools beschermen je hier goed tegen. Het wordt gecompliceerder als je systemen zijn gecompromitteerd door ransomware of andere genestelde virussen. Dan volstaat een eenvoudige restore niet meer, maar moet je terugvallen op een gedegen (disaster) recovery plan. De voortgang van je organisatie kan hier afhankelijk van zijn, wees daarop voorbereid.
Met een duidelijk plan en heldere verwachtingen rondom RPO (tot welk point-in-time kan ik terug; wat is mijn dataverlies als ik de laatste back-up terugzet) en RTO (hoeveel tijd kost het om de recovery uit te voeren), maak je al een goed begin. Maar denk ook goed na over de beveiliging van je back-ups. Steeds vaker komt het voor dat ook de (in het gunstige geval een encrypte) back-ups zelf ook worden encrypt. Dan ben je wel verzekerd tegen een datalek, maar je hebt niets aan de back-up zelf meer.
Databeveiliging is een hot item en niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We genereren meer en meer data waarvan een groot gedeelte ook nog eens bedrijfsgevoelig is. Het is dan ook essentieel om deze gegevens te beschermen en beveiligen tegen verlies door cybercrimininaliteit, technische storingen en menselijk handelen.
Helaas is er geen alles-in-één oplossing waarmee jouw organisatie tegen alle gevaren beschermd is. Een combinatie van verschillende maatregelen is benodigd om jouw organisatie veilig te houden. Naast juridische maatregelen (zoals de AVG) zijn er organisatorische en technische maateregelen nodig.
Daarnaast zullen er duidelijke afspraken/maatregelen gemaakt dienen te worden m.b.t. databeveiliging zoals bijvoorbeeld wachtwoorden beleid, updatebeleid, rechten structuren etc.
De combinatie van beveiliging en je back-up strategie is straks bepalend in het geval je slachtoffer wordt van ransomware. De 3-2-1 back-up strategie is tegenwoordig vervangen door de 3-2-1-1-0 methodiek, ingegeven door de strijd tegen ransomware:
Meer informatie hierover vind je op de website van Veeam, bijvoorbeeld de whitepaper 2022 Data Protection Trends of Modern Data Protection. Je kunt ook een Security Scan laten uitvoeren zodat de risico’s inzichtelijk worden. Neem hiervoor gerust contact met ons op om een dergelijke scan te bespreken, we hebben diverse mogelijkheden hiervoor.
Onze specialiteit is organisaties helpen met het opzetten en implementeren van backup oplossingen. Samen met jou kijken we naar de best passende oplossing voor jouw omgeving. Het maakt hierbij niet uit of jullie omgeving fysiek, cloud, virtueel, Office 365 of combinatie hiervan is.
Afhankelijk van je gekozen oplossing, heb je de keuze uit betalen per maand, per jaar of meerjaars ineens. De mogelijkheden staan vermeld bij de betreffende producten.
Mocht het allemaal nog niet helemaal duidelijk zijn wat je nu nodig hebt, gebruik dan onze keuzehulp of neem contact met ons op via chat of telefoon.